vrijdag, mei 19, 2006

Rijbewijs

Jawel, ik heb m'n rijbewijs gehaald. Natuurlijk, dat had ik al lang, maar nog niet in Amerika. Ik mag hier in North Carolina namelijk maar 60 dagen rondrijden met m'n Nederlandse rijbewijs. Om daarna ook nog legaal te kunnen rijden, moet ik over een North Carolina driver license beschikken. Helaas kun je op basis van je Nederlandse rijbewijs niet zo maar een nieuw bewijs krijgen, dus zit er niks anders op dan hier rijexamen te doen, zowel theorie als praktijk. En dat gaat er hier heel anders aan toe dan in Nederland. Geen lange wachttijden en hoge examengelden, maar gewoon naar het lokale kantoortje van het NC Department of Motor Vehicles, wachten tot je aan de beurt bent, examen doen en 28 dollar betalen voor je nieuwe rijbewijs. En het examen zelf? Dat stelt helemaal niks voor, maar dan ook echt helemaal niks.

Het theoriegedeelte bestond uit 25 multiple choice vragen. Voor een deel nogal onzinnige vragen, zoals wat voor straf je krijgt wanneer je voor het eerst wordt betrapt op rijden onder invloed of het percentage dodelijke ongelukken waarbij alcohol in het spel is. Echte vragen die gericht zijn op verkeersinzicht en het inschatten van situaties zoals je die in het Nederlandse examen tegenkomt, ontbreken geheel. Van de 25 vragen had ik er maar eentje fout (zo'n onzinvraag dus), dus lang niet gek. Ook de ogentest vormde geen beletsel, dus op naar de auto voor het praktijkgedeelte. Dat doe je dus met je eigen auto, waarvoor je wel een verzekeringsbewijs moet kunnen tonen. De examinatrice (keurig in uniform) wilde nog even de verlichting controleren en daarna vertrokken we voor een ritje. Rechtsaf, rechtsaf, 300 meter rechtdoor, linksaf, 100 meter rechtdoor, straatje keren, 100 meter rechtdoor, rechtsaf, 300 meter rechtdoor, linksaf, linksaf en klaar was Kees. Dit was letterlijk de hele route. Binnen 3 minuten waren we weer terug op het parkeerterrein en was ik met vlag en wimpel geslaagd. Voorwaar een prestatie van formaat, waar ik bijzonder trots op ben en die jullie vooral niet moeten onderschatten :-)

7 Reacties:

At zaterdag, mei 20, 2006 1:08:00 a.m., Anonymous Anoniem schreef...

Proficiat met het behalen van het rijbewijs.
Ook al stelt het behalen hiervan niet veel voor, je hebt het toch nodig. En dat is in ieder geval gelukt.

 
At zaterdag, mei 20, 2006 3:02:00 a.m., Blogger kastelke schreef...

Voilà, nu ben je weer een stukje meer 'Amerikaan', met een écht rijbewijs.
Zelf zou ik daar toch erg tegenop zien, want ik heb nog nooit met een automaat gereden... :-(

 
At zaterdag, mei 20, 2006 8:27:00 a.m., Blogger Annemiek schreef...

Alweer een papiertje erbij, je kunt er trots op zijn :-)

 
At zondag, mei 21, 2006 6:02:00 a.m., Anonymous Anoniem schreef...

Marcel,

Gefeliciteerd met je nieuwe Amerikaanse rijbewijs.
Mooi dat je dat moeilijke examen zo goed hebt doorstaan. Ik kanm ee voorstellen dat je dat nog wel enig zweetdruppeltje voor hebt gelaten. (in de gym dan, just kidding).

Mooi dat het goed gaat en nog gefeliciteerd met jullie trouwdag.

Goed ook dat je een uitnodiging hebt gekregen voor een gesprek!
Veel succes daarmee.

Greetings, Chris & Helma.

 
At maandag, mei 22, 2006 6:08:00 a.m., Blogger Petra schreef...

Gefeliciteerd!!
Dat is ook maar weer binnen niet waar?

Groetjes Petra

 
At maandag, mei 22, 2006 6:38:00 a.m., Anonymous Anoniem schreef...

Marcel,

Van Harte gefeliciteerd met het behalen van je rijbewijs!!

Gr,
Rebecca

 
At woensdag, mei 24, 2006 7:40:00 a.m., Blogger Wiepster schreef...

Zo ben je weer een stukje verder met de inburgering !!

 

Een reactie posten

<< Home